Jeg sitter i en brun lenestol. Ikke av den gamle sorten, men nymotens lenestol. En slik med kort rygg og litt for harde puter. Jeg stirrer tomt ut i luften mens munnen former ord. Konsentrert, uavbrutt. Fossende plasserer ordene seg på rad og rekke. De vil ut. De vil bli fortalt.

 

Jeg har en historie å fortelle.

 

Tårene renner, men jeg enser dem ikke. Tar imot en papirserviett, men lar likevel tårene strømme. Jeg vet ikke om det er sammenheng i alt jeg sier, men akkurat nå spiller det ingen rolle. Det får bære eller briste – for jeg må få det ut. Få satt ord på det kaoset som eksisterer.

 

45 minutter er over. Jeg blir avbrutt midt i en setning.

 

”Du har en sterk historie å fortelle, og det er både sårt, vondt og traumatisk det du har opplevd”, sier damen som sitter på skrått ovenfor meg, mens hun noterer noe i en blokk.

”Dette må vi snakke mer om, og jeg vil at du skal komme tilbake allerede om et par dager, dersom det passer for deg”, fortsetter hun – og løfter blikket opp fra notatene sine.

 

Jeg møter blikket hennes. For første gang på 45 minutter ser jeg henne inn i øynene.

Hun har snille øyne.

 

”Ja, det passer, Jeg trenger dette. Jeg trenger noen å snakke med”, svarer jeg tilbake, og først nå tørker jeg tårene.

 

Jeg hadde endelig tatt grep. Gjort meg sårbar og bedt om hjelp. Hjelp til å finne tilbake til den jeg én gang var – eller kanskje det var hjelp til å finne frem til den jeg ville være? Jeg visste ikke helt, men jeg visste jeg trengte hjelp.

 

Jeg hadde alltid hatt den formeningen om at jeg var sterk. Jeg skulle klare alt selv og trengte ingen som skulle fortelle meg hva som var galt, hva som var rett. Jeg trengte ikke hjelp til å få orden på tankene. På livet. Jeg hadde meg selv. Det var nok. ”Jeg kjenner ingen som er så sterk som deg”, sa de alle. Og lenge trodde jeg på det. For jeg var jo det. Sterk. Sterkest.

 

Først nå vet jeg at det å vise styrke ikke bare handler om å klare alt selv.

Når man innser at man trenger hjelp. Når man våger å be om hjelp.

Først da viser man stor styrke. 

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende